YHTEISÖASUMINEN – MITÄ SE ON?

8% meistä asuu yhteisöasunnoissa. Suomessa ilmiö tunnetaan myös kimppa-asumisena. Viimeisen viidentoista vuoden aikana yhteisöasumisen suosio on noussut 13%. Yhteisöasuminen on maailmalla yleistyvä trendi.

Kaupungeissa on kasvava joukko ihmisiä, jotka etsivät itselleen uudenlaista kotia. Vastaavasti on paljon tyhjillään olevia isoja asuntoja, jotka eivät mene kaupaksi. Tuomme tälle markkinalle palvelun, josta hyötyy niin asunnonhakijat kuin omistajatkin.

 

 

Arto, 42 & Nn, 12

Neljän aikuisen ja yhden lapsen yhteisö Katajanokalla.

Arto tarvitsi asunnon itselleen ja tyttärelleen mutta ei halunnut sulkeutua pieneen ja kalliiseen asuntoon. Syntyi idea yhteisön perustamisesta suureen asuntoon muiden samanhenkisten kanssa. Lopputulos on 200 m2 yhteisöasunto Helsingin Katajanokalla, jossa asuu Arton ja hänen tyttären lisäksi kolme muuta aikuista.

 
 

 

Camille, 28

Neljän aikuisen ja yhden lapsen yhteisö Katajanokalla.

Camille thinks co-living is about mutual respect and open dialogue, to share ideas about community with each other. For her it is a natural way to live in a new country. Camille thinks everybody can learn how to share.

 
 

 

Sari, 43

Neljän aikuisen ja yhden lapsen yhteisö Katajanokalla.

Sarille on tärkeää yhteisön samankaltaiset toiveet ja tarve asumiselle. Siisteyskäsitysten tulisi olla suunilleen samankaltaiset. Sari ei kaipaa tiivistä perheyhteisöä ja yhdessäoloa vaan pikemmin väljää yhteisöä, joka antaa tilaa omalle rauhalle. Sarin yhteisössä saa mielellään olla eri ikäisiä ihmisiä.

 
 

 

Mikko, 50

Neljän aikuisen yhteisö Punavuoressa.

Mikolle samassa yhteisössä asuva toinen ihminen on tärkein asia, joka saa homman toimimaan. Mikko haluaa asua Helsingin parhailla alueilla ja yhteisöasuminen tarjoaa siihen edullisen vaihtoehdon. Mikolle tärkeintä yhteisöasumisessa on asukkaiden keskinäinen kunnioitus ja se, että vuokra maksetaan ajallaan. Mikolla on yhteisönsä ulkopuolella laajat sosiaaliset kontaktit, eikä hän erityisemmin kaipaa niitä asumisyhteisöstään.

 
 

 

Nn, 36, Sari 32 & Nn 2

Kahden perheen yhteisö Punavuoressa.

Nn ja Sarin arvostaa yhteisön tuomaa rentoutta ja stressin vähyytttä esim. lastenhoitoon liittyen. Kanssa-asujat voivat jakaa vastuuta katsomalla vuorotellen omien ja muiden lasten perään. Nn ja Sari arvostavat myös laajoja sosiaalisia suhteita ja yhteisiä ulkotiloja. Voisiko joskus olla mahdollista ostaa muiden perheiden kanssa kimpassa iso talo ja sen ympärillä ylläpitää suurta yhteispihaa?

 
 
 

 

Karita, 57 & Janne, 64

Assuntosijoittajat.

Pientenkin asuntojen vuokrien nousu näyttää pysähtyneen, mutta mitä isommasta asunnosta on kysymys, sitä enemmän hinta on tullut alaspäin. Vielä kymmenen vuotta sitten vuokranantajat suhtautuivat nihkeästi kaveriporukoille vuokraamiseen. Nyt tilanne on toinen kun olemme huomanneet, että hallitulla vuokrausprosessilla yhteisöasunnot tuottavat yhtä hyvin kuin yksiötkin.